Ezt mondták rólunk

Szőnyi Éva beszámolóját olvashatjátok, amit a 17. kerületi bio bevásárlóközösség Facebook csoportjában osztott meg.
BIO CSIRKE
„Végre megtaláltam az igazit. Biztos emlékeztek, hogy tavaly is volt egy közös csirke rendelés, de azzal gondom volt, amellett hogy finom volt. Az egyik az ára volt, a másik a fajtája, a Bábolnai húshibrid. Bio ide vagy oda a húshibrid (Arbor Access és a Ross 308 a két legelterjedtebb) tartása nem annyira állatbarát, mert még ha lassúbb növekedésű is akkor is az élete utolsó harmadában nagyon nehezen mozog többek között az óriásira növesztett melle miatt. Sajnos ezek a fajták egy ember által márkázott genetikai optimalizáció, minél nagyobb legyen minél rövidebb idő alatt. Szinte alig találtam az országban hagyományos fajtákat.
Végül megtaláltam Annát és Dávidot. Akik tavaly Eger mellett létrehozták a Remény farmot és őkotanyát. Hirtelen teljesült minden kívánságom:
– Nem húshibrid (viszont ez azzal jár, hogy 1.4-1.8 kg a csirkék súlya, a szokottnál kisebb a mellük és hosszabb a combjuk.) (Megjegyzésünk: Nem magától a hibrid szótól kell tartani. Ez annyit jelent, hogy két válogatott szülő (akiktől öröklődik 1-1 kívánatos tulajdonság) keresztezése. A tenyésztési célok határozzák meg, hogy milyen lesz az adott fajta. A mi vörös tollú csirkéink idén “Bábolna HB color” fajtájúak, amik kifejezetten szabadtartásra válogatott fajta. Jóval lassabban nőnek, nem zsírosodnak, főleg biotakarmányon, de a minősége, mozgékonysága, életereje egyszerűen szuper. Nagyon elégedettek vagyunk velük.)
– Nem tudom leírni, hogy mennyire ízes és finom ételeket készítettem belőlük.
– Ezek a csirkék nem olyan zsírosak, mert aktív életet élnek és kevés kukoricát kapnak. (A kukorica zsírosít, hiába lesz sárga a színe, most az egyéb esetben tápba tett színezőket hagyjuk. Engedjük el a sárga színt, régen nekem is mániám volt, hogy a csirke legyen minél sárgább) Finom és omlós a húsuk és kevesebb vizet is enged sütés-főzés közben.
– Minden csirkét szabadon tartanak, mindig zöld területen vannak (nem egy kietlen vagy betonozott placcon). Ez fontos az ő egészségük és a talajvédelem – talajépítés miatt is. Óriási szabad területen gazdálkodnak van bőven hely, ahova a spéci mozgó ólokat kihelyezhetik, amit óránként odébb tolnak. (Megjegyzésünk: mi sem tologatjuk őket óránként. Ez a félreértés még a tavalyi TV2 riportból következett. Hiába mondtuk el, hogy naponta költöznek 1-2 alkalommal friss területre, ebből végül óránként lett 🙂 Az anyagot pedig nem kaptuk meg átnézésre, mielőtt adásba került, a kérésünk ellenére. Viszont ez azóta nem aktuális: teljes mértékben szabadon vannak tartva a csirkéink és 2-3 naponta kerülnek át új legelőre.) (kell a védelem a nap és a rókák, ragadozok ellen, amíg csipegetnek. Több képet is kitettem a kétféle mozgóólról) Nem is tudjátok hány olyan csirketartó van, aki a buja zöld kertben fotózott csirkékkel reklámozza magát és a valóság jó esetben is a növény nélküli puszta föld. A csirkék természetük szerint kapirgálnának, sok zöld növényt és rovarokat is ennének a gabona mellett. ettől is lesz a húsúk kiváló. Mindezt nagyon kevés állattartó tudja/akarja megteremteni, mert nincs elég helyük, esetleg túl macerás a zöld növényt biztosítani vagy túl sok állatot tart, mert hát pörögjön az az üzlet. Itt én most csak a magukat „tanyasi”, „szabadtartású” „boldog csirke nevelde” stb. nevekkel illetett állattartókról írok. Az elmúlt fél évben alaposan elmerültem a témában és beszéltem mindenféle emberrel és bizony láttam amit láttam… A nagyüzemi csirketartást most hagyjuk, mert az horror.
– 100% bio minősített takarmányt kapnak. Semmi GMO, vegyszer, antibiotikum, gyógyszer.
– Átláthatóság és etikus bánásmód naposcsibekortól a vágásig.
– Az ára is nagyon jó 2350 Ft/kg+150 Ft/kg logisztikai költség. Összehasonlításképpen a MOM biopiacon 3500 Ft/kg az egész csirke.
– Van még egy különleges termékük, a füstölt csirke, ami álom finom szendvicsre vagy salátába. Kiadós, mert kevés kell belőle annyira intenzív az íze. Nem rágós, nem kemény a füstöl csirke húsa. Én csak azért vettem, mert valaki nagyon dicsérte, de arra gondoltam, hogy ha ilyen jó, akkor miért nem látok máshol is, aztán rájöttem ehhez kell a minőségi hús. Pácolják, majd több napig füstölik. Az 1.3-1,6 kg-os csirke 4800 Ft/db+200 Ft logisztikai költség. (Ez a füstölés utáni súly, egyébként füstölés alatt 25-30 %-kal csökken a súly.)
– Legális, nyugtát ad. Az állatorvosi húsvizsgálati papír másolatát pedig minden héten mellékelik.
– Csak tavasztól őszig tartanak csirkéket, ameddig tudnak kapirgálni. Milyen szép összhangban vannak a természettel, a régi parasztgazdaságokban is így csinálták, tavasztól őszig csirke, télen pedig jött a disznóvágás. Ebből is látszik, hogy Dávidnak és Annának nem minden a mai vásárló igény kiszolgálása a profit érdekében.
Dávidék még egy nagyobb vásárlót tudnak kiszolgálni a lakossági vásárlók mellett és azt szeretném ha mi lennénk és nem a másik megkeresésük a felsőbb kategóriás étterem. Valószínűleg ebben az ár is szerepet játszott amellett, hogy kb 3 hetente minimum 30 csirkét veszünk. Én bevállaltam, aztán meglátjuk.
Első átvétel június 20 szombat 11-13 óra között, de akinek ez nem jó az jöhet hétfőn is 12-15 vagy 17-18 óra között, ha előre jelzi nekem. Vákumcsomagolt és a hűtőlánc nem fog megszakadni egy percre sem, emiatt nem a szokott helyen lesz az átvétel, hanem a Péceli úton. A rendelőknek privátba küldöm a pontos címet. Hétfő azaz 06.15 reggel 8 óráig várom a megrendeléseiteket ide a poszt alá vagy privát üzenetbe.
Ha még szívesen olvasnátok róluk, akkor üssétek be a keresőbe a Remény farm nevet.
Szabad a vásár Érdemes fagyasztani is belőle.”