Ne maradj le!
Szuper, küldtünk egy megerősítő email -t! Kérlek, kattints a visszaigazoló linkre a levélben.
Sajnos hiba történt, próbáld meg újra!

Mit árul el a tojássárga színe?

public
1 min read
Mit mond a tojássárgája színe?

„De én azt hittem, sokkal sárgábbak a tojásaitok!”

Benne van a köztudatban, hogy a sárgás-narancsos színű tojássárgája az egészségesebb, kapirgálós tyúkoktól származik. Most elmagyarázom, ez miért nem igaz többé.

Amikor a 20. században elindult az iparosított tojástermelés, a fogyasztók hamar rájötték: olcsó húsnak híg a leve.

A tojássárga színárnyalatát a színezőanyagok adják, amiből a gabonák közül a kukorica tartalmaz sokat, illetve különböző növények, vadnövények magjai, rovarok, stb.

Mivel az iparban használt, tudatosan tervezett tápok kevesebb kukoricát tartalmaztak, mint amit jellemzően háztáji állományok kaptak, és a zárt tartásokban a jószágok semmi egyéb növényhez-rovarhoz nem jutottak, ezért az ipari tartásból származó tojások SOKKAL fakóbbak voltak.

A vásárlók egy része pont ezért elkezdte keresni a jobb minőségű (állagú, ízű, tápartalmú) tojásokat, ennek pedig egy indikátora volt a tojás sárgájának a színe. Akkortájt a két tartásmód között szemmel jól látható különbségek voltak a tojássárga színében.

Nem kellett sokat várni, hogy az élelmiszeripar meghallja az igényeket:

„Mélysárga színű tojást szeretnétek? Megoldjuk!” – Ezzel pedig elkezdték hozzáadni a táphoz a megfelelő színanyagokat.

Ma már ott tartunk, hogy mint egy festékboltban, amikor szobádat szeretnéd kifesteni, a tápkeverő mintáiból kiválaszhatod a tojássárgája színét.

Ezekkel a színárnyalatokkal nem tudnak versenyezni azok, akik nem is akarnak és az állatok természetesebb módon tartást helyezik előtérbe. Az ilyen tartásból származó tojások hol majdnem vörösek (mert fűszerpaprika csumákat dobtak a tyúkoknak), hol fakóbbak (mert épp tél van, nincsenek rovarok és növények).

De a tojássárgája színe ma már nincs közvetlen összefüggésben a minőségével.

Akkor mégis mit tehetsz?

A sárgája színe akkor lehet indikátora a tartásmódnak, ha különböző színűek. Ha az ugyanonnan, ugyanakkor vásárolt tojások sárgája kicsit eltér. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a tyúkok nem ugyanazt ették.

Ha szabadtartásban vannak, akkor valamelyik több zöldet legel, mások ügyesebben vadásznak rovarokra, míg a bedobott kis mennyiségű „jutalomfalatokból” az erősebb egyedek többet esznek. Ez iparban elképzelhetetlen, hiszen a cél a minél egységesebb állomány, egységes takarmányozás és minél egységesebb végtermék.

Szeretnél magadnak szabadtartásos tyúkot bérelni? Kattints ide a tyúkbérléshez a Remény Farmon.